Nytt EU direktiv gällande laddning på parkeringar 

Värt att veta om… Nytt EU direktiv gällande laddning på parkeringar 

Från 2021 gäller kraven för nybyggnation, medan retroaktiva krav för vissa befintliga byggnader införs från den 1 januari 2025.

Vilka byggnader som ska ha laddinfrastruktur för elfordon regleras i plan- och byggförordningen (PBF). Från 2021 gäller kraven för nybyggnation, medan retroaktiva krav för vissa befintliga byggnader införs från den 1 januari 2025. Boverket har utfärdat föreskrifter och allmänna råd för att underlätta tillämpningen av dessa regler, exempelvis gällande vilken typ av ladduttag som ska användas. Laddinfrastruktur är en samlingsbeteckning för den fasta utrustning som krävs för laddning av elfordon.
 
Den delas upp i två delar:
 
• Ledningsinfrastruktur: Förberedelser som rörkanaler eller kabelstegar där kablar till laddningspunkter enkelt kan installeras.
• Laddningspunkt: Utrustning för att ladda ett elfordon.

Krav vid nybyggnation och ombyggnation
Reglerna för laddinfrastruktur gäller vid bygglov eller anmälan från den 10 mars 2021:

• Nya bostadshus med fler än 10 parkeringsplatser måste ha ledningsinfrastruktur till alla parkeringsplatser.
• Andra typer av byggnader med fler än 10 parkeringsplatser ska ha ledningsinfrastruktur för 20 % av platserna samt minst en laddningspunkt.
• Ouppvärmda byggnader och byggnader för totalförsvaret är undantagna.
 
Vid ombyggnationer gäller samma regler som för nybyggnation, men kraven på parkeringsplatser inuti byggnaden tillämpas endast om ombyggnationen påverkar den elektriska infrastrukturen.

Retroaktiva krav
Från och med 1 januari 2025 gäller retroaktiva krav för vissa befintliga byggnader:

• Uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och har fler än 20 parkeringsplatser måste ha minst en laddningspunkt.
• Det finns inga retroaktiva krav för bostadshus, ouppvärmda byggnader eller byggnader avsedda för totalförsvaret.

Bygglov och anmälan
Vanligtvis krävs bygglov eller anmälan för laddinfrastruktur i samband med ny- eller ombyggnation, men vid retroaktiva krav är detta inte alltid fallet. Kommunens byggnadsnämnd avgör om bygglov eller anmälan behövs, särskilt om andra åtgärder som brandskydd eller fasadförändringar berörs.

Bidrag
Det är normalt inte möjligt att få bidrag för obligatoriska installationer enligt Plan- och bygglagen. Däremot kan företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner ansöka om bidrag eller skattereduktion för ytterligare åtgärder som går utöver lagstadgade krav. Naturvårdsverket kan ge stöd till vissa organisationer.


Källa: Boverket
Nytt EU direktiv gällande laddning på parkeringar