Rekommenderas (grön), Accepteras (gul) eller Undviks (röd).

Värt att veta om... Miljöbedömningar

Produkter från leverantörer anslutna till Belysningsbranschen är en garanti för vad som krävs utifrån lagstiftningen.

 
En miljöbedömning av en produkt hos Byggvarubedömningen innebär att en byggprodukts redovisade dokumentation blivit granskad och bedömd utifrån Byggvarubedömningens kriterier om kemiskt innehåll samt livscykelaspekter.  Bedömningen mynnar ut i ett av tre möjliga resultat: Rekommenderas (grön), Accepteras (gul) eller Undviks (röd). 

En produkt vars bedömning är ”Undviks” indikerar att det kan finnas något att vara observant på, men inte nödvändigtvis att produkten är förbjuden. Så länge lagstiftningen efterlevs finns det inget som förbjuder användning enbart för att produkten är märkt med ”Undviks”. En ”röd” produkt kan vara ett godtagbart val eftersom en bedömd produkt alltid är ett bättre alternativ än en icke-bedömd. Då har ändå en deklaration och genomgång gjorts. I slutändan är det upp till beställaren att avgöra vilka produkter som ska användas eller inte.

Gränsvärden och lagstiftning
Gränsvärden för kemiskt innehåll samt andra miljökrav för belysningsprodukter regleras genom lagstiftning. Det kan dock vara svårt för tillverkare att begära ut information i underliggande led. En komponenttyp som visat sig vara dokumenterat omöjlig att få fram önskad innehållsdeklaration för är olika typer av plaster, vilket med dagens strikta kriterietolkning från Byggvarubedömningen, leder till att nästan alla produkter får bedömningen ”Undviks”.

Underleverantörer deklarerar generellt uppgifter enligt EU-gränsvärdena, vilket således inte räcker till. Glappet som uppstår medför att allt färre belysningsarmaturer får bedömningen ”Accepteras” och därmed riskerar bedömningarna att helt förlora sitt vägledande värde. Redan nu får armaturer med nödljusbatterier omdömet ”Undviks” och därmed krävs en avvikelse i loggboken för att armaturen ska föreskrivas. Detta urholkar hela systemet eftersom undantagen i projekten normaliseras.

Produkter från leverantörer anslutna till Belysningsbranschen är en garanti för att en produkt ligger inom gränsvärdena för vad som krävs utifrån lagstiftningen – oavsett en eventuell bedömning från Byggvarubedömningen.

Flera aspekter att väga in i ett produktval
Andra aspekter som måste vägas in som inte ingår i bedömningen kan vara funktion, energiförbrukning, kvalitet, avbländning, verkningsgrad, brinntid och estetik. En samlad bedömning av nämnda faktorer bör tas med i beslutsunderlaget. Om kraven enbart fokuserar på publicerade bedömningar blir urvalet kraftigt begränsat, vilket leder till att det blir svårare att hitta hållbara och genomtänkta lösningar. Slutresultatet riskerar dessutom bli sämre driftekonomiskt, visuellt och funktionellt.

Viktinnehållsaspekten kan bli negativ
En bedömning baseras alltid på produktens relativa viktinnehåll. Armaturer blir alltmer effektiva, mindre och lättare vilket är positivt ur klimat- och livscykelperspektiv. Samtidigt innebär ett relativt sett mindre innehåll av exempelvis olika metaller att elektroniken i stället får en högre viktandel jämfört med tidigare. En armatur med låg vikt kan då få ett sämre omdöme jämfört med en tyngre äldre modell som på många andra vis räknas som ett sämre alternativ.

Bibehålla spårbarheten
Ett medvetet produktval handlar om möjligheten att i så stor mån som möjligt välja bort farliga ämnen samt att dokumentera innehåll och bibehålla en spårbarhet. Det går inte alltid att bygga utan vissa utpekade ämnen utan spårbarheten, dokumentationen och produktens egenskaper väger tyngst. 
 
Motivera en avvikelse i loggboken
Loggboksägare och Loggboksadministratör kan sätta de krav som ska gälla i ett projekt. Exempelvis att en avvikelse ska skapas om en projektmedlem lägger in en produkt som ännu ej är bedömd eller om den är bedömd som ”Undviks”. Projektmedlemmen kan då ange en motivering varpå en automatisk avvikelserapport med tillhörande motivering skickas för godkännande till Loggboksägaren och administratörer.  I takt med att fler och fler produkter läggs till tydliggörs en stor variation av produktkategorier och i varje kategori kan det finnas utmaningar likt de som beskrivits i denna artikel. 

Att göra hållbara och medvetna val utifrån alla aspekter resulterar i projekt bestående av en mångfald av olika produkter och bedömningsnivåer. Genom spårbarhet och dokumentation i kombination med en förståelse över komplexiteten för produkter märkta med ”Undviks”, finns alla möjligheter för ett lyckat projekt.
 
 
Källa: Ljuskultur nr 2-24.
Text: Rasmus Nilsson, Mia Bruér, Belysningsbranschens hållbarhetskommitté
 
Rekommenderas (grön), Accepteras (gul) eller Undviks (röd).