Sedan januari 2024 finns det en ny svensk standard som beskriver konstruktion och provning av PP-TPE-isolerad kabel från 12kV till 36kV, SS 424 14 20. TPE-isolerade kablar är egentligen inget nytt, men det har alltså inte funnits en svensk standard förrän nu.
PP-TPE står för Polypropen-Termoplastisk Elastomer och är ett material som är tänkt att ersätta PEX-isolering som idag är standard i kraftkablar. Den nya standarden bygger på de förändringar som gjordes i den europeiska standarden Cenelec HD620 S3:2023.
Dagens standard med PEX-isolering är en Polyetenplast som via tvärbindning ger en plast som tål mer mekanisk och kemisk motståndskraft samt att den inte smälter vid en hög temperatur. Det är en bra lösning för kablar som belastas så pass hårt att de blir varma. PEX används inte bara i kablar utan går även att finna i höftproteser, kanoter och vattenledningar. Fördelarna med tvärbindning är alltså många men utvecklingen går ständigt framåt och idag finns alternativa material, såsom PP-TPE, som har samma goda egenskaper som PEX men utan tvärbindningsprocessen.
Eftersom de alternativa materialen inte tvärbinds öppnas möjligheten upp för att kunna smälta ner dem igen och återanvändas för att tillverka nya plastprodukter. Termoplast-kablar har också en förmåga att arbeta vid högre temperatur, upp till 130ºC, vilket gör dem mer motståndskraftiga under nödsituationer och nätverksöverbelastningar. Detta förbättrar nätverkets långsiktiga pålitlighet och minskar risken för ekonomiska sanktioner till följd av strömavbrott eller andra problem.
Genom att undvika processen med tvärbindning minskas energibehovet vid tillverkning, tillverkningsprocessen blir då oavbruten och produktionstiden förkortas. Det i sin tur ger snabbare tillgänglighet och en ökad kostnadseffektivitet än vid traditionella lösningar. Flera kabeltillverkare arbetar nu med att utveckla sina produkter enligt den nya svenska standarden.
Text och bild: Prysmian